Uz www.jekaba.lv

Dāsnā Gruzija – 1. daļa

Jolanta Lipska, grupu vadītāja
2 min. lasāmviela

Pēdējā gada laikā Gruzijā ar grupām esmu bijusi trīs reizes. Man tā joprojām šķiet lieliska, skaista, savdabīga un ļoti sirsnīga. Ja man tūlīt piedāvātu braukt tur vēlreiz, nedomājot brauktu.

Bet tagad par visu pēc kārtas!

Pirms diviem gadiem biju komandējumā uz Gruziju, precīzāk – uz Batumi pilsētu. Gruzijas tūrisma departaments bija uzaicinājis ciemos Latvijas pārstāvjus, lai veicinātu mūsu tūristu ceļošanu uz Gruziju, jo no Rīgas ir tiešais avioreiss uz Tbilisi, bet no Viļņas – uz Kutaisi.

Vēl pirms došanās ceļā, man bija priekšstats, ka Gruzijā visas sievietes staigā melnās drēbēs, bet visi vīrieši ir tumši un spalvaini un galvā tiem kā nemainīga vērtība ir kepons. Un, kad pēc negulētas nakts braucām no Kutaisi uz Batumi, aiz loga viss atbilda iedomātajam tēlam –  lauki kā jau lauki, sievietes melnās drēbēs un vīrieši keponos.

Gruzija_004

Taču Batumi patīkami pārsteidza ar savām modernajām augstceltnēm. Dzīvojām Radisson viesnīcā un viss bija kā jau starptautiskas ķēdes viesnīcai pienākas, bet neiztikām bez kurioziem ar apkalpojošo personālu. Piemēram, viesmīlis nespēja vienlaicīgi uz paplātes atnest pienu, kafijas kapsulas, tīras krūzītes un glāzes – tā vietā viņš nesa katru vienību atsevišķi. Laikam jau viņam bija ļoti iepatikusies mana istabas biedrene un tādēļ viņš bija gatavs tik daudzas reizes staigāt ar paplāti turpu-šurpu.

Gruzija_002

Visspilgtākais iespaids par valsti man rodas, nobaudot vietējo ēdienu. No brauciena uz Gruziju ļoti labi atceros Adžārijas hačapuri – milzīgu mīklas laiviņu, kurai iekšā siers, sviesta pikucis un ola – ne īsti cepta, ne īsti vārīta. Maizes garoziņu mērcē pildījumā un ēd kāru muti. Kaloriju skaitītāji tuvu ģībonim, taču, ja esi Gruzijā, jārēķinās, ka par kaloriju skaitīšanu ir jāaizmirst. Protams, ēšanai ir pieejami arī tomāti, gurķi, zaļumi un siers un var mēģināt iztikt bez gruzīnu nacionālajām kulinārijas īpatnībām, taču tad tā vairs nebūs Gruzija. Hačapuri apēdu tikai daļēji, lai arī, kā vēlāk izrādījās, mums tika mazākais tā variants. Taču esot arī varoņi, kas pieveic lielo.

Gruzija_003

Pēc pirmā brauciena iespaids par Gruziju bija labs. Cilvēki – ļoti sirsnīgi, vecākā paaudze zina Rīgu un Latviju un katrs pazīst kādu, kas bijis Latvijā. Lielo ķēžu viesnīcas ir komfortablas. Mazās un vidējās viesnīcas, kas lielākoties ir privātpersonu dibinātas, ir cits stāsts. Turīgie gruzīni, kas tās ierīkojuši, piešķir tām tik “zvaigžņu”, cik grib un par starptautisko standartu ievērošanu lieki nesatraucas.

Uzzini par jaunumiem pirmais!
Saņem Jēkaba Ceļojumu bloga jaunumus savā e-pastā.