Uz www.jekaba.lv

Astoņi pasaules dzērieni, ko nobaudīt uzdrošinās ne katrs

Laine Pērse, ceļotāja
4 min. lasāmviela

Savā ilgajā ceļojumā mēs patiesi izgaršojām pasauli. Savukārt visasākajiem un neparastākajiem ēdieniem mēs uzdzērām tradicionālos dažādu tautu dzērienus – dažkārt pat neparastākus par pašiem ēdieniem. Par tiem tad šoreiz arī mūsu stāsts.

1. Meskals Meksikā

Meksika daudziem asociējas ar tekilu, bet tā nebūt nav vienīgais tradicionālais dzēriens meksikāņu kultūrā. Mūsu uzmanību īpaši piesaistīja pudeles, kuru dibenā gulēja tārpi. Tas ir meskals, vēl viens meksikāņu stiprais alkoholiskais dzēriens. Arī meskals tiek taisīts no agaves auga – atšķirībā no tekilas, kuras ražošanā izmanto tikai zilo agavi, meskalu var pagatavot no jebkuras šī auga šķirnes. Lai gan šis meksikāņu svētais augs, kam veltītas senas leģendas, aug visā Meksikā, meskals visbiežāk tiek taisīts Oahakas reģionā. Šodien meskals tiek pagatavots gluži tāpat kā pirms vairākiem gadu simtiem – no pašas agaves sirds, sauktas par “pinju”. Tas tiek dzerts no šotu glāzītēm, kurām uz maliņas uzsprausta laima vai apelsīna šķēlīte. Mūsu meksikāņu draugs paskaidroja, ka tārps pudeles dibenā jāapēd tam, kas izdzer pēdējo meskala malku.

Dzerieni_002

2. Čiča Peru

Čiča ir viens no tradicionālajiem dzērieniem vairākās Andu kalnu reģiona valstīs. Tas tiek darināts no kukurūzas, kas fermentēta lielos traukos. Interesanti, ka oriģinālā čičas recepte paredz, ka kukurūza tiek košļāta, lai siekalu dabīgie fermenti kukurūzas cieti pārvērstu cukurā. Šis dzēriens ir necaurspīdīgs, nedaudz skābs, bet mūsu garšu kārpiņas par to bija sajūsmā. Sajūsmā bija arī visi vietējie, kas ieplestām mutēm vēroja, kā reaģēsim uz šo dzērienu.

Dzerieni_009

3. Melvins Čīlē

Melvins jeb “melone un vīns” ir populārs čīliešu dzēriens, ko pagatavot ir ļoti viegli. Nogatavojusies melone tiek daļēji izgrebta un atbrīvota no sēkliņām. Melonē tiek ieliets baltvīns. Bieži tiek izmantots lēts baltvīns no tetrapakas, jo vīna garša šī dzēriena pagatavošanas procesā tāpat mainās. Klāt vīnam tiek pievienots cukurs un ledus, un tad šādi pildītā melone uz laiku tiek atstāta aukstumā. Pēc pusstundas var dzert vienreizēju melones vīnu! Ar alkoholu piesūkusies melone gan reibina ļoti ātri.

Dzerieni_007

4. Zemestrīce Čīlē

 Čīle atrodas zemestrīču zonā, un par godu tam tur zemestrīci iespējams pat nogaršot. Kokteilis ar nosaukumu “Zemestrīce” tiek gatavots no baltvīna, ferneta (itāļu un argentīniešu tradicionālā stiprā alkoholiskā dzēriena, kas pagatavots no dažādām zālītēm) un ananāsu saldējuma. Dzēriens ir tiešām gards. Turklāt vienmēr, kad Čīlē runājām par zemestrīcēm, mums ieteica labāk tās nogaršot, ne izjust.

Dzerieni_003

5. Pildītās kašasas pudeles Brazīlijā

Brazīlieši ir lieli alus cienītāji, taču Brazīlijas tradicionālais stiprais dzēriens ir kašasa. No tās taisa arī populāro brazīļu kokteili kaipirinju. Kokteili radīja vergi, kas strādāja cukurniedru plantācijās, pārlejot laima šķēlītēm sarūgušu cukurniedru sulu. Mūs patiesi pārsteidza vietējo radošums – tūristu piesaistīšanai tie kašasas pudelēs sametuši visdažādākās lietas, pat krabjus. Kašas smarža mums šķita diezgan atbaidoša, un pēc vienas glāzītes zinājām, ka neko tādu mūžā vairs nedzersim.

Dzerieni_008

6. Kumiss Kirgizstānā

Kumiss ir piena produkts, kas nedaudz līdzīgs kefīram, bet ir daudz šķidrāks. Kumiss tiek taisīts no ķēves piena, kurā ir vairāk cukura nekā govs vai kazas pienā, tāpēc fermentācijas rezultātā alkohola saturs šajā dzērienā ir augstāks nekā kefīrā, lai arī joprojām neliels. Kirgizstānas tirgū atrodams arī ķēves siers. Abus pagaršojām, tomēr apziņa, ka tie nākuši no ķēves, mums neļāva šos labumus kārtīgi izbaudīt.

Dzerieni_005

7. PIENS AR Marihuānu Indijā

24. februāris ir gan mana, gan hinduistu dieva Šivas dzimšanas diena. Šogad man bija tas gods savu dzimšanas dienu svinēt Indijā kopā ar vareno Šivu. Izrādās, dzimšanas dienas svinības Indijā ir pavisam citādas nekā Latvijā ierastais rasola galds. Par godu Šivam tiek gatavots īpašs dzēriens ar nosaukumu “Bang”. Tas tiek taisīts no ēdamām kaņepēm, kas Indijā tiek izmantotas jau ļoti sen. Hindu mūki tās lieto, lai atvieglotu meditācijas procesu un veicinātu saziņu ar dievībām. Marihuānas pasta tiek sajaukta ar pienu un šajā īpašajā dienā daudzviet uz ielas no lieliem katliem tiek pasniegta bez maksas.

Dzerieni_004

8. Masala tēja INDIJĀ

Un visbeidzot kaut kas pavisam gards un pilnīgi bezalkoholisks. Masala tēja ir indiešu tēja ar garšvielām. Stipra melnā tēja tiek pagatavota kopā ar pienu, zaļo kardamonu, krustnagliņām, kanēli, ingveru un pipariem. Katram indietim, protams, ir kāda īpašā sastāvdaļa, ko viņam patīk pievienot savai tējas receptei. Pagatavošana ir visai vienkārša. Katliņā verdošā ūdenī tiek iemestas dažas tējas lapas. Kad ūdens iekrāsojies brūns, tiek pievienots piens. Visu apmaisa, pievieno garšvielas, un pēc piecu burbuļu uzmešanas tēja gatava! Indijā to var dabūt ik uz stūra, kur dzirdami saucieni: “Čai-čai-čai!”

Dzerieni_006

Nu, ko? Priekā!

Vēlies nobaudīt pasaules neparastākos dzērienus? Apskati Jēkaba Ceļojumu lieliskos piedāvājumus!

Uzzini par jaunumiem pirmais!
Saņem Jēkaba Ceļojumu bloga jaunumus savā e-pastā.