Uz www.jekaba.lv

Apkārt pasaulei: Pieci neparasti svešzemju ēdieni

Laine Pērse, ceļotāja
4 min. lasāmviela

Mūsu pusotru gadu ilgajā ceļojumā devāmies ar pārliecību, ka latviešu virtuvei līdzās nestāv neviena cita. Mums taču ir rupjmaize, biezpiens un karbonāde! Taču bijām atvērti arī visam jaunajam, un ceļojot centāmies nogaršot ko neparastu, kad vien tas bija iespējams. Un patiesi – ikkatrā pasaules malā bija sastopams kas garšu kārpiņām neierasts, ko vienkārši nav iespējams aizmirst.

1. Fermentēta siļķe Zviedrijā

Mums pat prātā nebija ienācis, ka tik tuvi kaimiņi – zviedri – spēs mūs ar kaut ko pārsteigt. Bet tieši garšu pasaule bija tas, ar ko Zviedrija mūs izbrīnīja visvairāk. Varbūt jau esi dzirdējis par surströmming? Tā ir Baltijas siļķe, kuras pagatavošanā tiek izmantota sāls, lai jēlā zivs pilnībā nesapūtu. Zivis sākotnēji marinē ļoti spēcīgā sāls šķīdumā, kas izvelk asinis, bet pirms konservēšanas siļķes tiek fermentētas vājā sālsūdenī un turētas mucās. Šis process zivīm dod ļoti īpatnēju, skābenu garšu un spēcīgu smaku. Tieši stiprās smakas dēļ surströmming parasti tiek ēsts ārpus telpām. Konservu bundžas ir uzpūtušās un, tās verot vaļā, var dabūt marinādes šļācienu sejā. Zivis izķidā un liek uz īpašas, kraukšķīgas zviedru maizes ar sviestu. Tiek pievienoti arī vārītu kartupeļu gabaliņi un svaigs sīpols. Lai arī Arča nebūt nav zivju cienītājs un šī sapuvusī ūdens radība viņa vēlmi iepazīt jūras veltes nebūt neveicināja, pat viņš nokoda smirdīgās zivs maizītes gabaliņu. Ja aizspiež degunu, nav nemaz tik traki!

Neparasti_edieni_002Foto: Flickr.com, Mr Thinktank

2. Meža baloži Meksikā

Nokļūstot Meksikā, iepazinām pavisam jaunus asumus – dažādu veidu čili, kā arī iepriekš nezināmas garšvielas un garšaugus. Mūsu garšas kārpiņas bija šokā! Bet ne tikai par pārlieku ugunīgo sajūtu mutē. Arī meža baloži vienmēr būs mūsu kulināro atmiņu saraksta augšgalā. Ar tiem mūs iepazīstināja kādā rančo uz Meksikas un ASV robežas. Meksikāņu draugi mums demonstrēja, kā tie tiek ķerti. Būris tiek novietots uz zemes lauka vidū. Vienā būra malā ir caurums, lai putns var tajā ielīst. Bet būra iekšpusē caurumam priekšā mazliet atstatus pielikts dēlis. Tā ir viltība – kad putns ir būrī, tas vairs neredz caurumu, pa kuru ielīdis. Pēc šī stāsta meksikāņi ķērās pie putnu pagatavošanas: ielīda būrī, noķēra putnu un norāva tam galvu – tā vienkārši, ar kailām rokām. Galva vienā spainī, ķermenis – otrā. Tad mazie, siltie ķermenīši tika noplūkāti, atbrīvoti no iekšām un iepiparoti pirms likšanas uz grila. Kad mums izskatījās, ka putniņi jau gatavi, likām tos bļodā, bet meksikāņi mūs apturēja – izrādās, tur putniņus cep, līdz tie pārvērtušies oglē, jo tad arī kauli ir ēdami. Neko darīt, cepām putnus vēl divas stundas, un tad ar gardu muti notiesājām oglīti. Kaulus varēja just tāpat, bet nebija jēgas tos spļaut ārā – tad no putna vispār nekas mutē nebūtu palicis!

3. Bešbarmaks Kirgizstānā

Bešbarmaks ir kirgīzu tradicionālais ēdiens, kas nozīmē “pieci pirksti” – par godu tam, ka klejotāji to ēda ar rokām. Tas ir tāds kā milzu pelmenis ar zirga, jēra, liellopa vai jaka gaļas pildījumu, kas parasti tiek gatavots svētkos. Mūs pārsteidza ne tikai zirga gaļas ēšana, bet arī bešbarmaka pasniegšanas veids, kas vietējiem ir ļoti svarīgs. Šī gaļa ēdājiem tiek izdalīta, ņemot vērā to dzimumu, vecumu un statusu – piemēram, smadzenes vienmēr tiek pasniegtas ģimenē vecākajam. Nepareizi pasniegts gaļas gabals nozīmē lielu kaunu dalītājam.

Neparasti_edieni_004Foto: Flickr.com, Jing Li

4. Banānu kečups Filipīnās

Kad Filipīnās sniedzāmies pēc ierastās sarkanās piedevas, lai piešķirtu garšu rīsiem, iepazinām banānu kečupu. Lai arī kečupa pudele izskatījās līdzīga tomātu kečupa pudelēm, uz tās skaidri un gaiši bija rakstīts, ka šī piedeva gatavota no banāniem. Pagaršojām – patiesi, nedaudz saldāka nekā ierasts. Uzreiz jautājām mūsu draudzenei, filipīnietei Annai, kas tad tas par joku. Izrādās, pirms mūsu pirmās tikšanās Rumānijā ERASMUS apmaiņas programmas ietvaros, Anna bija domājusi, ka kečupu taisa tikai no banāniem, un Eiropā viņa bija tikpat pārsteigta, kā mēs Filipīnās – nav spējusi noticēt, ka mēs taisām kečupu no tomātiem!

Neparasti_edieni_005Foto pa labi: Flickr.com, Janine

5. Dažādi rāpuļi Kambodžā

Kambodžas tirgus starp visām Dienvidaustrumāzijas krāsainajām tirgotavām bija vispiepildītākais ar dažādiem ceptiem rāpuļiem uz iesmiem. Skorpioni, čūskas, prusaki un citi rāpuļi, ko var noķert un uzcept. No plašā piedāvājumu klāsta pagaršojām sienāžus un čūsku. Sienāži ir tāda kā kraukšķīga uzkoda, bet čūska pārsteidzošā kārtā tiešām garšo pēc vistas! Tikai tas mugurkauls – lai cik arī smalks, saķērās zobos.

Neparasti_edieni_003

Pasaule arvien nebeidz pārsteigt! Tomēr, atgriezušies Latvijā, steidzām cept karbonādes un maisīt biezpienu – tik ļoti mums tā pietrūka!

Vēlies aizceļot uz kādu vietu, kur iespējams nogaršot ko neparastu? Jēkaba Ceļojumiem ir lieliski piedāvājumi!

Uzzini par jaunumiem pirmais!
Saņem Jēkaba Ceļojumu bloga jaunumus savā e-pastā.