Uz www.jekaba.lv

5 valstis, kas patīkami pārsteigs alus cienītājus

Laura Golta-Grospiņa, ceļojumu eksperte
3 min. lasāmviela

Par ko gan citu rakstīt Līgo svētku un Jāņu dienas priekšvakarā, ja ne par alu? Labākais alus, protams, tiek ražots Latvijā, vislielākie alus dzērāji (litros uz iedzīvotāju) mīt Čehijā, bet lielākie ražošanas apjomi ir Ķīnā. Šoreiz par ko citu – par valstīm, kuras parasti nevienam neasociējas ar alu, bet kurās, izrādās, alus mīļotājiem tomēr ir, ko darīt!

Foto: Wagner T. Cassimiro "Aranha", Flickr.com
Foto: Wagner T. Cassimiro “Aranha”, Flickr.com

Jaunzēlande

Līdz ar lauksaimniecības uzplaukumu Jaunzēlandē plaukst arī alus darīšana. Tradicionāli jaunzēlandieši alu darināja tikai no miežiem, bet nu arvien lielāku popularitāti iekaro arī apiņu šķirnes. Mazo alus darītavu skaits aug teju katru dienu un viena no šo darītavu priekšrocībām ir vēlme eksperimentēt. Gaišais alus ar dūmu garšu un auzu porteris ar šokolādes notīm ir tikai daži no pārsteigumiem, kas alus dzērājus sagaida Jaunzēlandē.

Zviedrija

Zviedru alus darīšanas (un arī dzeršanas) tradīcijas sniedzas pagātnē līdz pat vikingu laikiem. Par spīti tam, ka Zviedrijas pārtikas veikalos iespējams iegādāties alu, kura alkohola saturs ir ne lielāks par 3,5%, bet stiprāku alu var iegādāties tikai valsts kontrolētos alkohola veikalos, jaunas alus darītavas aug kā sēnes pēc lietus. Zelta vidusceļš ir došanās uz kādu no daudzajiem alus bāriem, kuros var nobaudīt gan populārus zīmolus, gan izlejamo alu no mazajām alus darītavām.

Foto: Bernt Rostad, Flickr.com
Foto: Bernt Rostad, Flickr.com

Kanāda

Gadiem kanādieši dzēra tikai ūdeņainu masveida alus ražotāju produkciju (vai alus vietā izvēlējās vīnu), taču pirms pāris desmitiem gadu šī tendence mainījās. Dzima nelielas alus meistardarbnīcas, kas alus darināšanā guva iedvesmu no beļģu tradīcijām. Alus mīļiem noteikti jādodas alus darītavu tūrē Kvebekas reģionā, jo tieši no turienes nāk teju puse no profesionāļu visaugstāk novērtētajām kanādiešu alus šķirnēm. Te pieejama arī plaša alus garšu palete – sākot ar skābām citrusu un beidzot ar rūgtām kafijas notīm.

Foto: Bernt Rostad, Flickr.com
Foto: Bernt Rostad, Flickr.com

Japāna

Pēc savas dabas būdami perfekcionistu tauta, japāņi arī alus darīšanā pievērš uzmanību procesa sīkākajām detaļām. Līdz ar likumdošanas izmaiņām 90-ajos gados ir dzimušas daudzas nelielas alus darītavas, kas ražo ji-biru (“vietējo alu”) un kurafuto bia (“meistaralu”). Ilgi nebija jāgaida, lai japāņu centība atmaksātos – pēdējos gados japāņu alus ir ieguvis daudzus starptautiskus apbalvojumus. Un nav brīnums, jo, līdzīgi kā pagatavojot suši, arī darot alu japāņu meistari izvēlas tikai visaugstākā labuma izejvielas. Viens no pārsteidzošiem japāņu izgudrojumiem ir griķu alus, kam piemīt riekstaina garša.

Foto: Lindsey Gira, Flickr.com
Foto: Lindsey Gira, Flickr.com

Īslande

Tagad tas šķiet neticami, taču no 1915. līdz 1989. gadam alus Īsalndē bija aizliegts. Vēl neticamāk ir tas, ka lēmumu par aizliegumu pieņēma paši salas iedzīvotāji, balsojot par to referendumā. Aizlieguma atcelšanas dienā, 1. martā, īslandieši svin alus dienu, kad tauta dodas alus dzeršanas tūrēs vietējos alus bāros un dzīro līdz pat pašam rītam. Ja tev paveicas būt Īsalndē šajā dienā, noteikti nobaudi vietējās Ölvisholt Brugghús darītavas ražoto Skjálfti gaišo alu, kura nosaukums tulkojumā uz latviešu valodu nozīmē “zemestrīce”. Tā patiesi ir neliela zemestrīce alus glāzē – tas mazliet smaržo pēc tikko pļautas zāles un tapināts uz ledusauksta avota ūdens bāzes.

Līgo, līgo!

P.S. Pārmērīgai alkohola lietošanai ir negatīva ietekme.

Uzzini par jaunumiem pirmais!
Saņem Jēkaba Ceļojumu bloga jaunumus savā e-pastā.