Uz www.jekaba.lv

10 jocīgākie ēdieni pasaulē

Diāna Krampe, ceļotāja
4 min. lasāmviela

Viena no neatņemamām ceļošanas sastāvdaļām ir vietējās virtuves iepazīšana. Kas gan būtu ceļojums uz Itāliju bez picas ēšanas vai brauciens uz Japānu bez īstu suši nobaudīšanas? Taču gluži tāpat kā atšķiras pasaules tautu tradīcijas, atšķiras arī to nacionālās virtuves un to īpatnības. Šajā rakstā neliels ieskats dažādu valstu īpašajās delikatesēs, kas mūsu platuma grādos dzīvojošajiem var šķist ne tikai neēdamas, bet pat grūti pagaršojamas. Labu apetīti!

1. Tunča acāboli, Japāna

Tuncis ir karaliska zivs, tādēļ Japānā cenšas uzturā izmantot visas tās sastāvdaļas. Lētās pārtikas veikalos iespējams iegādāties tunča acis, kas pirms ēšanas tiek vienkārši novārītas un tad pasniegtas ar sojas mērci. Ņemot vērā tunzivs iespaidīgos izmērus, arī tās acu āboli ir salīdzinoši lieli – ne gluži īstu ābolu izmērā, bet tomēr.

Foto: George Alexander Ishida Newman, Flickr.com
Foto: George Alexander Ishida Newman, Flickr.com

2. Apaugļota pīles ola, Filipīnas

Viena no Filipīnu delikatesēm ir pīles ola, kurā jau ir daļēji attīstījies pīlēna embrijs. Olu vāra, tad izsit caurumu tās čaumalā, izsūc šķidrumu un pēc tam ar sāli, čili pipariem un etiķi ēd pašu pīlēnu. Runā, ka izaicinošākā daļa ir mazo spalvu un kaulu kraukšķēšana uz ēdāja zobiem. Brrr.

3. Gadsimta olas, Ķīna

Pēc būtības gadsimta olas, kas ne reti tiek dēvētas arī par tūkstoš gadu olām, ir vienkārši puvušas olas. To nosaukums gan ir mazliet maldinošs, jo īpašajā mālu, pelnu un sāls maisījumā olas tiek nogatavinātas vien pāris mēnešus, nevis 100 vai 1000 gadu. Tomēr arī šis laiks ir pietiekami ilgs, lai olas baltums kļūtu brūns, bet dzeltenums – tumši zaļš, un ola iegūtu spēcīgu sēra aromātu.

Foto: Jo del Corro, Flickr.com
Foto: Jo del Corro, Flickr.com

4. Suņa gaļas zupa, Koreja

Korejā joprojām var atrast ēdināšanas iestādes, kas pasniedz “veselības zupu”. Tā sastāv no lociņiem, pieneņu lapām, dažādām garšvielām un suņa gaļas.

5. Fermentēta siļķe, Zviedrija

Lai atrastu neparastu ēdienu, nav nemaz jādodas tālu. Tepat pāri Baltijas jūrai, Zviedrijā, pārtikas veikalu plauktos var atrast tādu delikatesi kā surströmming – fermentētu siļķi konservu bundžā. “Fermentēta” ir labskanīgs veids kā pateikt “saskābusi”, jo tieši tas noticis ar šo zivi. Kādā amizantā pētījumā konstatēts, ka šī delikatese ir vispretīgāk smakojošais ēdiens pasaulē. Nav brīnums, ka zviedri to izvēlas baudīt ārpus telpām.

Foto: Wrote, Flickr.com
Foto: Wrote, Flickr.com

6. Puvušais siers, Itālija

Casu Marzu jeb puvušais siers ir Sardīnijas kulinārijas “lepnums”. Citādi ļoti gardajā itāļu pekorino (aitas piena) sierā tiek iemitināti īpašu mušu kāpuri, kas barojas no sierā esošajiem taukiem. Rezultātā veidojas pašķidra, asa siera masa, kuru var ēst kopā ar visiem resnajiem kāpuriem vai arī bez tiem.

7. Fugu zivs, Japāna

Ja iepriekšminēto ēdienu nogaršošanas gadījumā jums draudētu maksimums slikta dūša vai caureja, tad šīs zivs degustācija var beigties ar krietni vien nopietnākām sekām. Atsevišķi Japāņu lodeszivs jeb fugu orgāni satur cilvēkam nāvīgu indi un, ja šīs daļas netiek pietiekami prasmīgi atdalītas no zivs filejas, tās nobaudīšana var izvērsties par, tā teikt, pēdējo vakarēdienu. Šī iemesla dēļ fugu atļauts pasniegt tikai īpaši akreditētos restorānos.

Fugu
Foto: George Alexander Ishida Newman, Flickr.com

8. Grilēta jūrascūciņa, Peru

Kamēr pie mums šie amizantie, garspalvainie radījumi visbiežāk sastopami zooveikalu krātiņos, Peru jūrascūciņas ir svētku maltītes sastāvdaļa. Parasti dzīvnieciņš tiek gatavots uz grila un pasniegts ar visu galvu. Garšo mazliet pēc stiegrainas vistas gaļas.

Foto: Nestor Lacle, Flickr.com
Foto: Nestor Lacle, Flickr.com

Divi nākamie patiesībā ir dzērieni, nevis ēdieni, taču tie ir tik eksotiski, ka nevarēju tos nepieminēt.

9. Čūskas sirds un asinis, Vjetnama

Spēku un potenci it kā vairojošais dzēriens – tikko nogalētas čūskas asinis – mūsdienās Vjetnamā kļuvis vairs tikai par tūristu izklaides pasākumu. Īpašās čūsku audzētavās klientu acu priekšā tiek uzšķērsta čūska un izrauta tās vēl pukstošā sirds, kas tūlīt pat jāapēd, uzdzerot glāzīti ar svaigi notecinātām čūskas asinīm. Pret šādu praksi iestājas daudzas dzīvnieku aizsardzības organizācijas, tādēļ būs labāk, ja šai atrakcijai metīsi līkumu.

10. Luwak kafija, Indonēzija

Kas to būtu domājis, ka pasaulē dārgākā kafija patiesībā ir… zebiekstes kakas? Luwak kafija top tieši šādi – civetkaķis, kas ir zebiekstveidīgs dzīvnieciņš, mielojas ar svaigām kafijas pupiņām, un vēlāk tā izkārnījumi pārtop par kafiju. Runā, ka kafija iegūst savu īpaši izsmalcināto garšu no civetkaķa barības traktā esošo enzīmu iedarbības. Šādi iegūtas kafijas pupiņas maksā vairākus simtus dolāru kilogramā.

Foto: Sarah_Ackerman, Flickr.com
Foto: Sarah_Ackerman, Flickr.com

Varbūt arī Tu savos ceļojumos esi nobaudījis kādu patiesi eksotisku un neparastu ēdienu? Pastāsti komentāros!

Uzzini par jaunumiem pirmais!
Saņem Jēkaba Ceļojumu bloga jaunumus savā e-pastā.